Vad/Vem är alkoholist? från sonen

2004 / Permalink / 0
Vad är en alkoholist / Varför blir man alkoholist?
En alkoholist är en person som upprepade gånger hamnar i plågsamma livssituationer genom sitt drickande men ändå fortsätter att dricka.
Om vi bortser från de så kallade ”A- Lagarna” som bara utgör några få procent (5%) av de totala missbrukarna så ser alkoholisten inte ut på något speciellt sätt.
De allra flesta alkoholister har familj, barn, arbete, och ett socialt liv som alla andra.
Vad som skiljer en alkoholist från andra som inte har alkoholproblem är att de beter sig annorlunda när dom har druckit alkohol. Alkoholisten förlorar sin förmåga att kontrollera hur mycket han/hon dricker när personen väl börjat dricka. Att varje gång personen börjar dricka är han/hon tvungen att fortsätta till höggradig berusning. Dvs att personen tappar kontrollen över alkoholen (alkoholen är starkare än personen).
Alkoholisten har inte kontroll över dessa processer som man betraktar som en sjukdom. Sjukdomen kan möjligtvis hejdas men inte botas. Dvs ”en gång alkoholist alltid alkoholist”, en alkoholist som slutat dricka kan aldrig börja dricka igen som en vanlig person.
Alkoholister har väldigt stort ego, de är självupptagna och är ganska omogna. Alkoholister tror sig kunna klara allt på egen hand, ”de har inga problem, ingen ska komma och tala om för dom va dom ska göra, de vet alltid bäst själva, de kan sluta dricka när dom vill, de är inga alkoholister”. Dvs självförnekelse.
Svenska akademin beskriver ordet alkoholism såhär: Person, som har till, sjuklig vana att i övermått begagna starka drycker; person, som lider av kronisk alkoholism; drinkare.

Alkoholist kan alla människor bli för att alkohol i sig är beroendeframkallande. Långvarig och hög konsumtion kan leda till alkoholism, oberoende av kön, ekonomi, familj osv. Det finns säkert lika många orsaker till att man blir alkoholist som det finns alkoholister. Det finns ett antal särskilda saker som kan vara ganska vanligt för en person som får alkoholproblem senare i livet tex. att personen är rädd, ensam, trött, ledsen, stressad, arg eller har arvsanlag för det mm. Personen behöver inte ha problem med något av ovanstående, kanske helt enkelt bara festar för mycket.

sonen
Till top